فواید و کاربرد آتش در طبیعت
آتش
آتش یکی از بدوی ترین نیازهای ما برای زنده ماندن در این کره خاکی است. در موقعیت های زنده
مانی و بقا، آتش تاثیر روانی مثبت و بسزایی بر روی افراد دارد.زیرا با هر منظوری همچون گرم کردن،
پخت و پز، روشنایی و یا احساس امنیت از آن استفاده شود به هر ترتیب به آن نیاز داریم.
پس از آگاهی، حفظ خونسردی و امیدواری، آتش مهمترین وسیله حیاتی شما در سفر شما و
زنده مانی به حساب می آید. مناطق بسیار انگشت شماری در زمین وجود دارد که بشر توانسته
است بدون استفاده از آتش برای مدت طولانی زندگی کرده و زنده بماند.
در روزگاران گذشته پیش از اینکه کبریت، لامپ و یا الکتریسیته اختراع شود بشر ناگزیر برای پخت
و پز، حرارت و روشنایی روشهای متفاوتی برای درست کردن آتش ابداع نمود که در این دوره و دوره
های پیشرفته تر با آنها آشنا خواهد شد.
آتش امکان پخت غذا و تمامی گیاهان خوردنی را برای شما فراهم می کند.لباسهای خیس با آتش
خشک می شود که در نتیجه از سرما خوردن شما جلوگیری می کند. با جوشاندن آب توسط آتش،
آن را ضد عفونی می کنید.
با دود آتش می توانید علامت ارسال کنید. توسط آتش می توان انتهای تکه چوبی را برای ساخت
نیزه سوزاند.
دود آتش باعث دوری حشرات می شود.
در ساخت بعضی انواع پناهگاه، برای سوزاندن تنه های بزرگ درختان و قطعات بزرگ چوب از آتش
استفاده می کنیم.
دود آتش زنبورهای وحش را فراری می دهد و در نتیجه می توانیم عسل های آنها جمع آوری کنیم.
از مشعل های آتش در شب می توان جهت گرفتن ماهی در رودهای کم عمق استفاده نمود.
توانایی درست کردن آتش در مواقع ضروری شانس شما را در زنده مانی افزایش می دهد.
همزمان با ساختن یک پناهگاه ابتدایی، آتش را نیز بر پا کنید و در پناه روشنایی این آتش می توانید
پناهگاه خود را تکمیل کنید.
به آتش احترام بگذارید و قدر آن را بدانید و روشهای مختلف درست کردن آتش در شرایط مختلف را
بیاموزید.
همیشه محفظه های ضد آب کبریت را به همراه داشته باشید.
استفاده از ابعاد مختلف آتش
استفاده از آتش را می توانیم به به سه دسته زیر تقسیم کنیم:
– استفاده از حرارت، شعله
– استفاده از دود
– استفاده از خاکستر، ذغال نیم سوز و دوده
هر کدام از مواردی که ذکر شد به تنهایی دارای کاربردهای متنوع و بسیار کارایی می باشند که
در امر زنده مانی و حتی سفرها می توانند بسیار مفید واقع شوند. ما در این کتاب مواردی را ذکر
کرده و در کتاب و دوره های پیشرفته تر، روش اجرای بسیاری از آنها را فرا خواهید گرفت.
حرارت و شعله
– گرما
– کشاندن حیوانات به نقطه مورد نظر)سمت مورد نظر( در بحث شکار
– اصلاح کردن پوشش های نباتی و دفع آفات )در مزارع و بیشه زارها(
– خوش طعم کردن و پختن و قابل هضم کردن خوراکی ها و غذاها
– صاف کردن انواع محورها )در ساخت تیر تیرکمان(و دسته های چوبی
– ساخت مخازن چوبی
– سالم سازی آب
– سوزاندن زخم ها
– از بین بردن پوسته دانه ها
– اصلاح و شکل دادن چوب، سنگ، استخوان، در ساخت ابزار و دسته
– نرم کردن مواد برای خم کردن و آسان نمودن کار با ابزار بر روی آنها
– سخت کردن سلاح های چوبی و فلزی دست ساز شکار
– ذوب کردن اجسام سخت برای استفاده و ساخت ابزار
– خشک کردن لباسها پس از افتادن در آب
نور
– ارتباط برقرار کردن با مسافت های دور
– ضد آب کردن و دباغی پوست حیوانات
– نگهداری طولانی مدت غذا
– حامل داروهای استنشاقی
– دور کننده(دفع کننده) حشرات
خاکستر، ذغال نیم سوز و دوده
– ذغال چوب برای برپایی راحت تر آتش در دفعات بعدی
– نقاشی
– طب و اقدامات درمانی
– جایگزین تاثیرات نمک
– خمیر دندان
– غلطاندن مو و پوست حیوانات در خاکستر جهت برطرف کردن بوی بد آن
– خاکستر جهت شستشوی ظروف (جایگزین بسیار مناسب مواد شوینده)
آماده سازی آتش
روش ها و تکنیک های چیدمان چوب برای برپایی آتش، بسیار متنوع و با قابلیت های متفاوت
هستند که در شرایط و مقاصد مختلف انتخاب و بکار برده می شوند. شما در این کتاب با یکی از
معمول ترین روش ها که بیشترین کاربرد را در طبیعت دارد آشناخواهید شد و در کتاب و دوره های
پیشرفته تر به آموزش انواع دیگر و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.
نازکترین ترکه های موجود را انتخاب و چیزی همانند چادر سرختپوستها در مرکز جایی که قصد بر
پا کردن آتش را دارید بسازید. روی آن را با شاخه های ضخیم تر یک لایه دیگر بچینید، به همین
ترتیب ادامه دهید تا به چوبهایی به ضخامت انگشت سبابه دستتان برسید. شکافی بین این هرمی
که درست کردید مانند درب قرار دهید، این حفره، محلی است برای قرار دادن سریع و راحت
آتشگیرانه، درون هرم. بدین ترتیب آتشگیرانه به سادگی با ترکه های ریز و نازک تماس پیدا می
کند و آنها را مشتعل می سازد.
ایجاد حرارت اولیه با آتشزنه
در این جا نوع روشی که برای روشن کردن آتش انتخاب می کنید نقش مهمی ایفا می کند. این
روشها در ادامه مبحث آتش در دوره های پیشرفته تر به تفصیل شرح داده و عملا اجرا خواهد شد.
در این دوره، روشن کردن آتش توسط حرارت ایجاد شده توسط جرقه های سنگ چخماق را فرا
خواهید گرفت.
انتقال حرارت آتشزنه به آتشگیرانه
بیشتر مواقع یک تکه ذغال کوچک یا جرقه هایی ریز عملا برای روشن کردن آتش کافی نیست و
باید طی مراحلی آنرا تقویت کرد. این جرقه های تولید شده و یا ذغال کوچک که شما با طی
مراحلی بوجود آوردید، باید به دقت به آتشگیرانه منتقل شود.
انتقال آتشگیرانه به آتش
زمانیکه آتشگیرانه را شعله ور کردید باید سریعا آنرا به درون حفره ای که زیر ترکه های چوب، از
پیش ایجاد کردید منتقل نمایید. اینجاست که نقش دری که در مرحله چیدن چوبها در نظر گرفتید
را، در رسانیدن سریع و آسان آتشگیرانه به ترکه های نازک، متوجه خواهید شد!
برپا کردن آتش
وقتی هرم کوچک شما شعله ور شد، لازم است که سریعا به آن چوب های ضخیم تر و بزرگتری
اضافه کنید تا آتش شما جان بگیرد. در غیر این صورت آتش شما خاموش خواهد شد.
بر پا نگه داشتن آتش (تداوم بخشیدن به آتش)
وقتی آتش برپا شد باید لحظه به لحظه به آن هیزم اضافه کنید تا آتشی یکنواخت و متداومی داشته باشید.
(منطقی و هشیار باشید و آتش را بزرگتر از حدی که نیاز دارید نکنید.)
نکته: به هیچ وجه زباله های خود را در آتش نسوزانید! مگر اینکه کاملا قابل سوختن باشند.
زباله هایی مانند پلاستیک، قوطی های کنسرو و مشابه اینها را در آتش نسوزانید، زیرا به شدت
باعث آلودگی محیط زیست خواهند شد! درصورتی که به این کار اجبار داشتید، حتما زایعات به
جامانده در آتش را جمع آوری و با خود ببرید.
فواید و کاربرد آتش در طبیعت
خاموش کردن آتش
روشهای زیادی برای خاموش کردن آتش وجود دارد:
– استفاده از آب آسانترین و موثر ترین روش است.
– استفاده از برف.
– استفاذه از شن.
– پخش کردن آتش در محدوده امن خود نیز، می تواند موثر باشد.
قبل از ترک نمودن محل، یقین حاصل نمایید که آتش و سنگ های اطراف آن خنک شده باشند. تا
وقتی چنین نشود نباید آتش را خاموش شده در نظر بگیرید. در این رابطه مسئول باشید و نسبت
به انجام آن وسواس به خرج دهید. وقتی هنوز منطقه آتش، گرم است به حرف کسانیکه می گویند
” دیگر کافی است” اهمیتی ندهید.(بسیاری از آتش سوزی های جنگل ها به دنبال همین سهل
انگاری به وقوع پیوسته اند)
توجه داشته باشید ممکن است آتش به درون زمین نفوذ پیدا کند. در این صورت با دود کردن در زیر
زمین موجب آسیب رساندن به ریشه ها و موجودات ارگانیک می شود.
آتشی که کاملا خاموش نشده باشد می تواند مجددا شعله ور شود. حتی شاید مدت طولانی
پس از ترک محیط ! وشاید در همان شب، زمانی که در خواب هستید آتشی که با بی دقتی
خاموش شده مجددا شعله ور شود و جان شما و اطرافیا نتان را به خطر بیندازد. به علاوه حیات
جانوران و گیاهان منطقه را نیز به خطر می اندازد.
آب، ساده ترین و بهترین روش خاموش کردن آتش است. اگر ظرف و مخزنی برای آوردن آب ندارید
می توانید هیزم های مشتعل را در آب فرو ببرید و یا حتی البسه و یا مواد دیگر را در آب فرو برید و
سپس روی آتش بچلانید.
برف نیز به همان خوبی عمل می کند چرا که آب یخ زده است. یقین حاصل کنید که برف آب شده،
و تمام سطح آتش را پوشش داده و آنرا خاموش کرده است.
شن نیز برای خفه کردن آتش مناسب است. البته خاک هم همین کار را انجام می دهد، با این
تفاوت که در خاک ممکن است موجودات ارگانیکی باشند و آتش بگیرند. بنا براین خاک غیر ارگانیک
مناسب تر است.
در ضمن به راحتی می توانید آتش را پخش کرده و بگذارید خاموش شود. البته این کار، هم کمی
زمان بر است و هم می تواند با کمی بی احتیاطی، خطرناک باشد. به همین دلیل توصیه می
شود تا حد امکان از این روش استفاده نکنید.
آشنایی با برخی از آتشزنه ها
سنگ چخماق طبیعی
سنگ چخماق به رنگ سیاه و بسیار سخت است. بر اثر فرسایش سوراخ سوراخ به نظر میرسد.
درصورت یافتن سنگ با این مشخصات، آن را به سنگ دیگر بکوبید، اگر چخماق باشد به سادگی
شیشه می شکند و سطح داخلی آن سیاه و براق می باشد. سنگ چخماق را در بستر رودخانهها
و یا دامنه کوهها و یا صخره های لق و سست پیدا خواهید کرد.
سنگ کوارتز
به رنگ سفید بوده و شبیه شیشه مات میباشد اما رنگ آن بنا بر منطقه و مجاورت با مواد معدنی
تغییر میکند. بستر رودخانه ها، مناطق صخره ای و خط الرأس ها، معمولا پوشیده از تکه های بزرگ
کوارتز هستند. رگه هایی از کوارتز شیشه ای سفید را در مناطق کوهستانی میتوان پیدا کرد.
سرخپوستان و اسکیموها قبل از ورود سفیدپوستان به آمریکا، از سنگ آهن به جای آهن استفاده
می کردند. سرخپوستان همواره سنگ چخماق و سنگ آهن را درون کیسه ای بر کمر خود برای
برپایی آتش، حمل می کردند. چاقوی فولادی یا آهنی در تماس با هر سنگ شیشه ای مانند
کوارتز، چخماق و عقیق، جرقه تولید می کند و باعث آتش گرفتن آتش گیرانه می شود.
- ست افروختن آتش
- جرقه زن های کارخانه ای
- جرقه زن های منیزیمی
- کبریت نفتی
- کبریت ضدآب و ضدباد
فواید و کاربرد آتش در طبیعت