حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
فصل بهار و تابستان را بسیاری مردم فصل رویش، نشاط ، تعطیلی ، گردش ، ورزش و تفریح میدانند!
اما دوستداران طبیعت، شروع فصل گرما و تعطیلات تابستانی را با سیل جمعیت راهیان به طبیعت شناخته و سالهاست به دنبال راه نجات محیط های طبیعی از هجمه هجوم گردشگرانی می دانند که بی ملاحظه یا کم ملاحظه عامل این پدیده رو به رشد تخریب و آلودگی طبیعت هستند.
دوستداران طبیعت پاک به دلیل بسیاری رفتارهای نادرست بهره برداران تفرجی، گردشی و ورزشی از طبیعت که متاسفانه بصورت یک عادت ملاحظات و الزامات زیست محیطی را مراعات نمی نمایند،فصول گرم سال را سرآغازی دیگر بر تخریب و آلودگی بیشتر طبیعت و تشدید عوامل ناپایداری زیستگاه ها دانسته و هرساله بخش بزرگی از نیرو و انرژی خود را صرف کاهش صدمات و آثار ترویج و گسترش بی رویه فعالیتهای تفرجی ، گردشی و ورزشی در دامان طبیعت می نمایند.
این انرژی ونیروی ارزشمند انسانی دوستدارمحیط زیست می تواند به سادگی با کمک سایرعلاقمندان تنها با رعایت نکات بسیار ساده به صرف سایر نیازها ی ترمیم طبیعت درپرتو مدیریتی مشارکتی انجامیدوعرصه های طبیعی را برای نسل بعد چون میراثی ارزشمند به یاد گار گذارد .
الف ) توصیه هایی در رعایت مسائل بهداشتی ضمن حضور در کوهستان:
۱- زباله هااصلی ترین معضل آلودگی طبیعت بشمار می روند پس بیائیم زباله های خشک ( ظروف یکبار مصرف ، قوطی ها و انواع بطریهای فلزی پلاستیکی و شیشه ای و هرنوع کاغذ یا پارچه ،باطری قلمی و….) را همانگونه که به طبیعت آوردیم با خود بازگردانیده و به نزدیکترین سطل زباله بریزیم .
۲- در مورد زباله های تر ( اضافه غذا ، پوست میوه جات و ….) همه را به دلیل حفظ زیبائیهای طبیعت وجلوگیری از تجمع حشرات وجانوران مزاحم در محیط به حال خود رها ننموده ودر مکان مناسبی حتما ” دفن نمائیم.
۳- از رها سازی پس آبها ، فاضلاب ، مواد زائد و هرگونه شیئی در کناره و طول مسیر نهرهای آب و چشمه ها خودرای نماییم و جهت حفظ سلامت سایر شهروندان هرگونه آلودگی را از آبهای مسیر دور نماییم.
۴- به خاطر داشته باشیم تنها در ها و برخی روستایی که در جوار محدوده شهری است خدمات جمع آوری زباله توسط شهرداری یا دهیاری محل بصورتی مستمر اجراء و محیط پاکسازی می شود، پس هیچ ارگان و نهادی مسئول مستقیم پاکسازی نواحی طبیعت گردی نیست.
۵- سرعت انتقال بیماریها در فصل بهار و تابستان از طریق آلودگی منابع آب طول راه ونیز آلودگی قابل انتقال از طریق گرد و غبار های ناشی از عبور و مرور افراد بسیار زیاد است،مراقب سلامت خود وسایر همراهان باشیم.
۶- جهت بسته بندی مواد غذایی خود از کیسه های پارچه ای یا ظروف مخصوص درب دار استفاده نمائید.
۷- جهت جمع آوری زباله خود از کیسه های پارچه ای استفاده نمائید.
ب ) توصیه های تابستانی در نگهداری و احیاء گیاهان:
۱- سعی نماییم با عبور از مسیرهای خاکی، مالرو و پاکوب موجود که عموما مشخص است، مسیرهای جدید و متعددی در طبیعت ایجاد نکرده و از مسیرهای سنگ لاخ و شن اسکی نیز به منظور پیشگیری از واریز خاک و سنگ به پائین دست عبور نکنیم .
۲- در هنگام عبور و مرور در طبیعت از زیر پا گذاشتن و لگد نمودن هر گونه گیاهی اجتناب ورزیم .
۳- توجه داشته باشیم با وارد نمودن صدمه و نابودی به پوشش گیاهی هر گوشه ای از این سرزمین( حتی در کوه ها) در چرخه غذایی کلیه جانوران آن اخلال نموده ایم .
۴- جهت حفظ سلامت تنه درختان، از هرگونه حک علامت یا نشان و نوشتار بر روی پوسته تنه درختان خودرای نماییم .
۵- از شکستن ، کندن و سوزاندن گیاهان سالم خودداری و در صورت نیاز به تامین سوخت مصرفی تنها از اندامهای خشک رها شده و بلااستفاده بر روی زمین رفع نیاز کنیم .
۶- در زمان روشن نمودن آتش توجه داشته باشیم در بالا،زیر و کنار آتش برافروخته شده گیاهی وجود نداشته باشد تا شعله به آن آسیبی وارد نماید .
۷- در زمان روشن نمودن آتش به بوته های خشک ، برگهای خشک وتنه خشک درختان موجود در اطرافمان توجه نماییم تا آتش با کمترین ورزش باد یا بی توجهی گسترش نیابد و در هر لحظه آماده مقابله با آتش سوزی باشیم.
۸- قبل از ترک محل هر گونه شعله را کاملا خاموش کرده و در صورت بروز حریق ناخواسته ضمن قرار گرفتن در خلاف جهت باد سعی کنیم با استفاده از خاک یا ایجاد شیار و فاصله مابین بخشهای شعله ور و خاموش پوشش گیاهی منطقه، حریق را هرچند کوچک باشد مهار کنیم.
۹- تمامی درختان میوه طول راه صاحبانی دارند و بیشترشان با فروش همین محصولات باغی امرارمعاش می نمایند،جهت رعایت حال اهالی منطقه تنها با اجازه از میوه های درختان حاشیه راه استفاده نموده و هرگز وارد باغات نشویم.
۱۰- مسیر آبهای جاری را با ایجاد آب بند و هرگونه مسیر کانل سازی تغییر ندهیم تا درختان درطول مسیر آب در اثر خشکسالی آسیبی نبینند.
ج) توصیه های ضروری در حمایت حیات وحش:
۱- هرگز آرامش جانوران را برهم نزنیم که آنان پیش از ما ساکن طبیعت بوده اند.
۲- بدانیم تا زمانی که ما تهدیدی برای حیوانات نباشیم آنها تهدیدی برای ما نخواهند بود .
۳- از سرکش به لانه پرندگان و هر نوع حیوان ونیز تعقیب تفننی و تفریحی آنها بپرهیزیم .
۴- در طول مسیر در صورت برخود با لاشه جانوران از دست زدن به آنها خوداری نموده و تنها در صورت دادن احتمال آلودگی منابع آب مجاور، آن را به نقطه مطمئنی منتقل و در صورت امکان دفن نمائیم.
۵- به خاطر داشته باشیم طبیعت ملک خصوصی کسی نیست و متعلق به همه جانداران ساکن درآن است .
د) توصیه هایی دیگر :
۱- برای حفظ و نگهداری و بهداشت داخل و محوطه پناهگاه ها و جانپناه های طول مسیر همانند خانه خود اهمیت قائل شده و به خاطر داشته باشیم ساخت و برقراری تمامی این ابنیه تنها به همت و تلاش پیشکسوتانی بوده که دلسوز طبیعت و علاقمند به طبیعت پاک آن بوده اند .
۲- جهت جلوگیری از آلودگی های تصویری ازهرگونه رنگکاری و حجاری به منظور درج سمتهای مسیر ، شعارنویسی ، یادگاری و …. برروی صخره های و دیواره ابنیه بپرهیزیم و چهره طبیعت را با این کار خود زشت نسازیم.
۳- سکوت وصف ناشدنی طبیعت ، بسیاری افراد را به طبیعت کشانده ومی کشاند،پس باجار و جنجال،داد و فریاد و هیاهو آرامش شهروندان را از آنها نگیریم.
۴- پیش از تشویق دیگران به روی آوری به ورزش ،گردش و تفرج در طبیعت به آنها شیوه زندگی با طبیعت را بیآموزیم.
۵- حتی با آموزش ماهیانه یک نفر از همراهان به اصول حفاظت محیط زیست در طبیعت سهم خود را در حفظ محیط زیست اداء نمائیم.
۶- سعی کنیم با کاهش حجم مواد مصرفی ورها سازی اصولی مواد قابل جذب در طبیعت و بازگرداندن مواد مصرفی غیرقابل جذب خود از داخل طبیعت به درستی به چرخه جذب و تجزیه مواد در طبیعت کمک کنیم.
۷- از کندن و دستکاری کتیبه های سنگی و نقاشی های باستانی برجای مانده بر روی بعضی دیوارها و در درون بعضی از غارها بپرهیزیم و از آنها بعنوان شناسنامه هر محل به خوبی مراقبت نماییم .
۸- – غارها از جمله نقاطی هستند که در اکثر موارد جهت حفظ و مراقبت از بند بند عناصر تشکیل دهنده خود محتاج توجه و مراقبت هر بازدید کنده ای می باشند و هرگز نباید به خود اجازه دهیم هرگونه خدشه ای بر پیکره کهنشان وارد نموده و آسیبی برسانیم .
۹- تمام دژ صخره های ، قلعه ها ، آرامگاه ها ، کاروانسراها آتشکده ها و سایر ابنیه باستانی تبلوری از هویت ملی ما و یادگاری از پیشینیان ما هستند که باید حفظ و به منظور شناساندن تاریخ ، فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی ضمن مرمت و مراقبت به همگان شناسانده شوند پس ، از وارد نمودن هر گونه آسیبی به آنها بپرهیزیم
۱۰- در طول مسیر در صورت مواجهه با انواع دام و تله های گسترده شده در صورت امکان آنها را از کار انداخته و غیر فعال سازیم و هرگز به کسی اجازه ندهیم جهت صید ماهی از سموم و شیوه های تخریبی استفاده نماید .
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی
- حفظ محیط زیست و محیط های طبیعی